Suosittu sosiaalinen media

admin      -    1982 Views

Suosittu sosiaalinen media

Huomaan selkeästi digitalisaation paitsi päivittäisissä pankkipalveluissa ja shoppailussa, myös sosiaalisen elämän siirtyessä yhä enemmän nettiin. Kaduilla kävellessä, joukkoliikenteessä matkustaessa ja vaikkapa terveyskeskusten odotushuoneissa näen joka puolella ihmisiä, jotka keskittyneesti näpsyttelevät älypuhelintaan. Facebook, YouTube, Snapchat ja Instagram ovat esimerkkejä alustoista, joilla voi kommunikoida reaaliajassa paikasta riippumatta kenen kanssa tahansa, seurailla ihmisiä ja vaikkapa julkaista omaan elämäänsä liittyviä sattumuksia, kuulumisia ja jopa mokia.

Facebook seuraa kavereiden kuulumisia

Facebook lienee mielestäni tunnetuin alusta sosiaalisessa mediassa. Se on perustettu vuonna 2004 Cambridgessa, Yhdysvalloissa. Perustaja oli yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg, joka vieläkin luotsaa yhtiötä eteenpäin. Facebook rahoittaa toimintansa mainoksilla, kuten jokainen käyttäjä on varmastikin huomannut. Toisaalta sen käyttö on ilmaista “nyt ja aina”, kuten se mainostaa itseään. FB laajenee ja paisuu kuin pullataikina sekä siihen tulee jatkuvasti lisää ominaisuuksia. Yritysten näkökulmasta se on jo tärkeämpi kuin omat nettisivut.

YouTube – videoita, videoita ja videoita!

YouTube on sosiaalisen median alusta, jonne kuka tahansa saa ladata lähes mitä tahansa videoita. Siitä onkin tullut internetin suosituin videoiden suoratoistopalvelu. Sen koosta ja suosiosta kertoo jotain se, että joka vuorokausi sinne ladataan sisältöä kuudentoista vuoden edestä. YouTuben omistaa Google. Ensimmäinen YouTubeen ladattu video oli nimeltään “Me at the zoo”, joka ladattiin YouTubeen huhtikuussa 2005. Siitä lähtien palvelu on vain kasvanut kasvamistaan. YouTuben ansaintalogiikka perustuu myös mainontaan.

YouTuben suosio on luonut myös uudentyyppisiä julkkiksia eli tubettajia, jotka lataavat tekemiään videoita kaiken kansan nähtäville ja tästä onkin muodostunut uudenlainen maailmanlaajuinen nuorisokulttuuri. Tubettajat saattavat onnistuessaan kerätä jopa miljoonia “klikkaajia” ja jotkut heistä jopa tienaavat elantonsa tällä tavoin. Sen ympärille on muodostunut erilaisia suuria tapahtumia, kuten TubeCon Hartwall Arenalla Helsingissä, joka kerää tuhansia nuoria tubettamisen ympärille. Joskus hyvääkin videota häiritsee suuri määrä mainoksia.

Instagram – kuvia kaikelle kansalle

Instagramin avulla voi jakaa kuvia hetkistä ja elämästään älypuhelimien avulla. Jos haluat käyttää tätä palvelua, on se ladattava puhelimen käyttöjärjestelmiin liittyvistä kaupoista, kuten Appstoresta tai Play-kaupasta. Osassa puhelimia Instagram tulee toki tehdasasennettuna. Instagram ja muu sosiaalinen media tulee kehittymään tulevaisuudessa entistä vauhdikkaammin ja tähän eri puhelinvalmistajat valmistautuvat tehden eri sovellusten käytön ja hankinnan helpommaksi. Odotan aktiivisena käyttäjänä innolla tulevia kehitysaskeleita!

Sosiaalinen media on osa elämää

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen, pidinpä siitä tai en. Se on fakta, joka on hyväksyttävä. Jakaminen luo uudenlaista yhteisöllisyyttä, joka ei ole aikaan tai paikkaan sidottua. Huono puoli on kuitenkin se, että koska sanottavaansa ei sanota kasvokkain, siitä ei myöskään aina koeta olevansa vastuussa. Kaikenlainen vihapuhe ja ihmisten arvostelu on lisääntynyt, mutta parhaimmillaan sosiaalinen media on kuitenkin hyvä tapa kommunikoida sanoin ja kuvin.